Je bent hier
Home > Verzorging > Baby wassen en in bad doen

Baby wassen en in bad doen

Het in bad doen van je baby is vaak leuk voor jezelf en voor de baby. Wanneer je ervoor zorgt dat de baby dit prettig ervaart is dit één van de momenten waarop jij en de baby dichter tot elkaar komen. Ook raakt de baby op deze manier gewend aan alle contacten.

Het is belangrijk er voor te zorgen dat de omgeving waar je de baby gaat wassen optimaal is ingericht zodat je de baby geen moment uit het oog hoeft te verliezen. Zorg voor een tochtvrije kamer die goed op temperatuur is (minimaal 21 °C). Een comfortabel badje en een commode. Ook zijn er badcommodes, deze nemen minder ruimte in beslag terwijl je toch alles bij de hand hebt.

Zorg dat de volgende spullen aanwezig zijn:

Je baby in bad doen

Zorg ervoor dat het badje op de juiste hoogte staat zodat je zelf een goede houding hebt en comfortabel staat bij het wassen van de baby. Zorg ervoor dat je alles klaar hebt liggen en de ruimte klaar is om je baby’tje in bad te doen, het echte werk kan beginnen. Veel ouders wikkelen de kleertjes en de luier om een kruik zodat deze lekker warm zijn als je het baby’tje weer wordt aangekleed.

Vul het badje met warm water, dit doe je vaak door emmers onder de kraan te vullen en deze te legen in het badje. Het badje zelf is vaak niet te tillen, of je moet met een slang het water direct in het badje kunnen laten lopen. De watertemperatuur dient 37 °C te zijn op het moment dat het baby’tje in bad gaat, omdat het uitkleden van de baby ook wat tijd in beslag neemt zal de watertemperatuur in de tussentijd iets zakken waardoor het goed is het badje op  38 °C te vullen. Gebruik de bad thermometer om te controleren of het water op de juiste temperatuur is, wanneer  dit zo is kun je het baby’tje uitkleden.

Zorg voor voldoende ondersteuning onder het hoofdje wanneer je de baby in bad doet. Gebruik hier één arm voor en ondersteun met de andere arm de beentjes en billetjes. De beentjes laat je als eerst in het water zakken zodat de baby aan het water kan wennen. Zodra je merkt dat de baby hieraan gewend is laat je de baby rustig ietsjes zakken en laat je de beentjes vrij, in het water is dit niet zwaar voor de baby. Je hebt nu één hand over om het baby’tje rustig af te spoelen, met de andere arm houd je het baby’tje altijd goed vast en blijf je het hoofdje ondersteunen. Om het baby’tje te wassen gebruik je een hydrofiel washandje. De billen, handen, voetjes en schaamstreek hebben wat extra aandacht nodig, verder spoel je het hele lichaam gewoon af met water. Controleer ook altijd even de plekken waar vuil zich gemakkelijk kan ophopen, bijvoorbeeld de oksels of knieholtes.

Het is beter je baby’tje niet iedere dag te wassen, de babyhuid is nog teer. Zolang de baby nog niet mobiel is kun je een aantal ochtenden in de week volstaan om even het gezichtje te wassen. Veel ouders kiezen ervoor de baby ’s avonds in bad te doen, voor de laatste voeding, ze worden er namelijk een beetje moe van en na de voeding kan de baby er van gaan spugen.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar laat je baby NOOIT alleen in bad, wat er ook gebeurd!

Top