Je bent hier
Home > Verzorging > Luiers verschonen

Luiers verschonen

Het verschonen van de eerste luiers is vaak wat onwennig of spannend, maar na verloop van tijd zal dit één van de momenten worden waarop jij en de baby dichter naar elkaar toe groeien. De baby gaat de contacten op dit soort momenten leuk vinden.

Gemiddeld verschoon je zo’n 6 of 7 luiers per dag. Het is niet nodig de luier direct te verschonen nadat de baby heeft geplast (dit kan namelijk wel ieder uur van de dag het geval zijn) maar wel nadat de baby gepoept heeft. Het is verstandig om iedere 2 a 3 uur de luier even te controleren.

Het helpt vaak om je baby een beetje te vermaken tijdens het verschonen van de luier, maak er een leuk moment van! Zing een liedje, vertel wat je aan het doen bent of hoe jouw dag is verlopen (de leuke momenten dan natuurlijk). Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt en dat de baby veilig op een commode ligt zodat je zorgeloos de luier kunt verschonen. Loop noot weg bij de commode, je zult net zien dat de baby voor het eerst gaat rollen.

Verschoon de baby voor en na het slapen gaan, zo heeft de baby altijd een schone luier waar hij meerdere keren in kan plassen. Het is aan te raden speciale luiers voor de nacht te kopen, deze luiers houden de billetjes langer droog dan normale luiers. Verder zul je de luier vaak verschonen voor of na voeding, vlak voordat jullie langer van huis weg gaan en zal het waarschijnlijk wat vaker nodig zijn wanneer de baby tandjes krijgt.

Wanneer de baby groeit zul je hierop ook de luiers aan moeten passen, deze moeten natuurlijk goed aansluiten en comfortabel zitten. Koop daarom nooit teveel luiers in één keer. Zorg er voor dat de luier niet te strak zit waardoor er voldoende lucht in kan circuleren.

De billetjes maak je na het verwijderen van de luier schoon met speciale babyzalf, zonder zeep. Let hierbij goed op de huidplooien en liezen. Het droogmaken doe je vaak met een hydrofiel luier. Zorg er voor dat je alles goed droog maakt voordat je de nieuwe luier omdoet, het is goed om de billetjes eerst even aan de lucht te laten drogen. Zorg altijd voor een goed verzorgd en droog huidje, dit verkleint de kans op luieruitslag.

Het verschonen van een jongentje of meisje

Meisjes verschoon je anders als jongentjes. Natuurlijk is het in grote lijnen hetzelfde maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

  • Bij zowel jongentjes als meisjes veeg je altijd van voor naar achter. Het is niet goed als er ontlasting en dus mogelijk bacteriën bij de genitaliën komen.
  • Bij meisjes moet je er op letten dat de schaamlipjes wel eens vol kunnen zitten met ontlasting. Gebruik lauw water om ze schoon te maken.
  • Bij een jongentje is het belangrijk dat je de voorhuid niet naar achter trekt en schoonmaakt, deze is nu nog zelfklevend. Dit is pas nodig vanaf ongeveer drie jaar.
  • Voor eigen veiligheid is het bij een jongentje verstandig een luier of hydrofiel luier over de penis te leggen, de kleine man wil nog wel eens plassen als je hem aan het verschonen bent.
NAÏF Baby Care _ 728 x 90_v1
Top