Je bent hier
Home > Verzorging > Luieruitslag en het voorkomen hiervan

Luieruitslag en het voorkomen hiervan

Veel kinderen hebben wel eens last van luieruitslag. Vaak merkt u aan uw baby dat hij meer huilt of prikkelbaar is bij het verschonen van de luier. Ze verliezen vaak ook hun eetlust.

Luieruitslag zit op de huid die bedekt is door de luier. De huid is dan wat rood, schraal en soms een beetje kapot, vaak tussen de billetjes of de binnenkant van de bovenbeentjes. Luieruitslag is niet gevaarlijk voor de baby maar kan wel pijn veroorzaken, bij aanraking of het in contact komen met urine of ontlasting. Dit is vervelend, grijp daarom zo snel mogelijk in.

Oorzaken van luieruitslag

Vaak is de huid week gemaakt doordat hij te lang vochtig is gebleven dit kan bijvoorbeeld urine of diaree in de luier zijn geweest. Doordat de luier over het babyhuidje schuurt ontstaat er irritatie.

Voorkomen en het verlichten van de pijn

Voorkomen is altijd beter als genezen. Zorg er voor dat u een poepluier zo snel mogelijk verschoont om irritatie te voorkomen en gebruik geen geparfumeerde doekjes of zeep, deze kunnen extra irritatie geven. Gebruik een hydrofiel washandje en lauw water om de billetjes schoon te maken. Het helpt om na het afdrogen babypoeder op de billetjes en huidplooien te doen.

Zorg na iedere luierwissel dat de baby goed droog is. Door direct een dun laagje zinkzalf op het huidje te smeren zorg je ervoor dat de urine minder goed kan hechten en het helpt het huidje te helen. Wacht niet met het verschonen tot het echt nodig is maar doe het wat vaker tussendoor.

Er zijn ook extra absorberende luiers die meer vocht opnemen waardoor het huidje van de baby droger blijft. Ook is het goed om de huid van de baby iedere dag even aan de lucht te laten drogen.

Naar de huisarts?

Luieruitslag is niet gevaarlijk of besmettelijk, maar natuurlijk wel vervelend. Vaak hoeft u niet naar de huisarts mits u er voor zorgt dat uw baby vaak verschoond wordt, de billetjes of de huidplooien goed droog worden gehouden en de huid goed verzorgt. Mochten de klachten verergeren of na een aantal dagen niet verminderen is het aan te raden even langs te gaan.

Difrax 728x90
Top